Å bløtlegge og smakstilsette bønner er både morsomt, godt og enklere enn du tror!

Når du selv bløtlegger bønner får du mer kontroll på hvordan de kommer til å bli i den ferdige retten. Det krever litt planlegging på forhånd, men er et morsomt og godt alternativ til å kjøpe ferdig i butikk. 

Et tips er å bløtlegge og koket opp store mengder når du først er igang, for deretter å fryse ned i passe store porsjonsforpakninger, i plastposer, som du siden kan bruke i matlagingen. 

Hvorfor skal jeg bløtlegge bønnene før jeg koker dem?

Fordelen med å bløtlegge før man koker er at kokingen vil bli jevnere og at det går raskere å koke en allerede bløtlagt bønne. Dessuten har du, når du koker en bønne du har bløtlagt selv, mulighet til å smaksette den når den kokes. Enda en grunn er at det finnes karbohydrater i bønnene som forsvinner når de bløtlegges. 

Bløtlegging

Å bløtlegge gjør du helt enkelt ved å legge bønnene i kaldt vann med litt salt (1-2 ts per liter vann) over natten, minst åtte timer. Før du legger bønnene i vann så er det viktig at du salter litt. Det er en fordel å bløtlegge kikerter, gule erter og grønne erter.

Smaksetting

Et bra tips om du vil smaksette bønnene er å koke de opp i buljong etter at de har vært bløtlagt. Velg en buljongsmak du liker så har du snart en fin smak på bønnene dine. Eller hvorfor ikke krydre vannet etter eget hode? Dersom du skal bruke bønnene til taco, så er det et bra tips å ha i litt chili, spisskummin, hvitløk og paprika. Supergodt og veldig enkelt!