Eltefritt brød med frø og kjerner

Ingredienser (1 brød)

Sånn lager du oppskriften (14 timer)

1. Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen, og bland det godt sammen. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men skal ikke flyte utover (juster eventuelt med litt mer mel hvis den flyter utover). Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur over natten, ca. 10-20 timer.

2. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel oppå. Ha deigen over på det melstrødde matpapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Deigen skal nå gjennom en “bretteprosess”. Finn frem en slikkepott eller bruk hendene og “brett” fliken av deigen (som du har mot deg) inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø eventuelt over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. Deigen skal nå holde på formen. Legg deigen med “brettsiden” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over og la brødet etterheve i ca. 2 timer.

3. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn gryta med lokk (på rist på nederste rille). Formen/gryta du skal steke i må ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. Når brødet er ferdig etterhevet ”vipper” du det forsiktig fra matpapiret og oppi den glovarme gryta. Rist eventuelt forsiktig på gryten for å få justert brødet på plass, sett på lokket og stek på nederste rille i 30 minutter.

4. Ta av lokket, skru ned varmen til 225 grader og stek videre i 5-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Du kan sjekke om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. 

Andre spennende oppskrifter

Hva synes du?